Cirkulär ekonomi i inköpsprocessen
Eslövs kommun ingår i ett projektpartnerskap vid namn Scope 3 - Samverkan för Cirkulära Processer och Ekonomi, i syfte att minska kommuners indirekta klimatutsläpp från inköp och stärka kopplingen till den cirkulära ekonomin.
För att stärka banden mellan ekonomisk tillväxt och hållbar utveckling behöver kommuner ställa om sina inköp. I projektet, som pågår mellan 2024-2027, kommer en rad kommuner att analysera sina utsläpp för att tillsammans med näringslivet skapa åtgärder som minskar dessa utsläpp.
Scope 3 är en fortsättning av projektet Fossilbränslefria kommuner (Scope 1 och 2) där kommunernas direkta klimatpåverkande utsläpp mättes och åtgärdades inom bland annat elenergi, värmeenergi, drivmedel och transporter.
Stödstruktur för företag
En åtgärd är att utforma en stödstruktur som bjuder in små och medelstora företag till dialog tidigt i inköpsprocessen för att tillsammans hitta innovativa och realistiska lösningar gällande miljö och social hållbarhet.
Syfte och mål
Projektet ska:
- Analysera och välja ut de upphandlingsområden som kan ge mest effekt på utsläppsminskning.
- I dialog med små och medelstora företag utveckla kraven i upphandlingar för att nå största effekt på Scope 3-utsläppen och stärka företagen att komma in i den cirkulära ekonomin och den sociala hållbarheten samt
- Skapa en inköpsprocess i kommunerna som bidrar till en cirkulär ekonomi.
Mål
Mål 1 är att projektets kommuner får överblick över inköpskategorier som påverkar indirekta utsläpp och genom dialog med små och medelstora företag utforma kravställning i upphandling därefter.
Mål 2 är att skapa en stödstruktur för små och medelstora företag samt en metod för att påverka kommunens inköpsbeteende som uppmuntrar att följa en cirkulär ekonomi.
Samverkan för ökad effekt
Projektet är en samverkan med Hållbar Utveckling Skåne, Eslövs kommun, Helsingborgs kommun, Kristianstads kommun, Lomma kommun, Lunds kommun, Malmö stad och Tomelilla kommun.
Scope 3 medfinansieras av Tillväxtverket och Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF).
Cirkulär ekonomi i praktiken
I en cirkulär ekonomi används saker och ting så länge som möjligt. När de går sönder lagas de, görs om till något annat eller återvinns. Vi behöver produkter som är resurssnåla, lätta att återanvända, återvinna och fria från miljöfarliga ämnen. Målet är mindre avfallsmängder och nedskräpning samt renare avfall.
Ett exempel på cirkulär ekonomi är att vi istället för att slänga och köpa nya möbler kan renovera och klä om våra möbler, eller köpa dem begagnade.
Observera att din kommentar blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra.