Sanering efter gamla gasverket

Sedan 2019 har Eslövs kommun arbetat med att kartlägga föroreningar i marken vid fastigheter i närheten av Gasverksgatan. Föroreningarna härstammar från restprodukter från det gamla gasverket, som var i drift mellan 1908 och 1961.

Gasverket hade två våtklockor, en tjärbassäng och en egen deponi på området. Där dumpades avfall och restprodukter som koks, tjära, förbrukad myrmalm och annat.

Med hjälp av flygfoton har områdena där gasverket dumpade sitt avfall kunnat identifieras. Dessa foton har använts för att avgränsa vilka fastigheter som är påverkade.

Föroreningarna kan vara skadliga för människor

Det gamla gasverket var aktivt mellan 1908 och 1931. Det är avfallet från den här perioden som nu behöver tas bort. Efter gasverkets nedläggning har området använts för olika ändamål, och idag finns hus, en fabrik och en park på platsen.

Markanalyser har visat höga halter av PAH (polycykliska aromatiska kolväten), ämnen som kan vara skadliga för människor.

Det gamla Gasverket var igång mellan 1908 och 1931. Det är avfallet från verket som behöver tas bort.

Huvudstudie klar 2025

Eslövs kommun har genomfört en huvudstudie för det tidigare gasverksområdet. En huvudstudie är en omfattande undersökning som inkluderar provtagningar, riskbedömningar och en analys av om och hur åtgärder bör genomföras. Studien bygger på en förstudie som genomfördes 2019.

Saneringsalternativ undersöks

Under de åtgärdsförberedande undersökningarna utreds vilka saneringsmetoder som är mest lämpliga. Om kommunen får pengar för deta är det dessa undersökningar kommer att ligga till grund för hur saneringen ska genomföras.

Naturvårdsverket finansierar både utredningar och eventuell sanering. Kommunen ansöker om medel från Naturvårdsverket via Länsstyrelsen Skåne.

Nästa steg i processen

Nästa steg är att ansöka om medel för att slutföra de åtgärdsförberedande undersökningarna. Efter det kommer ansökningar för själva saneringsarbetet att skickas in. När saneringen är klar kommer efterkontroller och uppföljningar att genomföras. Processen är lång och beräknas ta många år innan den är avslutad.

Viktigt att tänka på för boende och besökare:

  • Odling: Undvik att odla direkt i marken. Använd i stället pallkragar eller krukor för att säkerställa att grönsaker inte kommer i kontakt med förorenad jord.
  • Barn: Se till att barn inte stoppar jord i munnen.
  • Frukt och bär: Undvik att äta frukt och bär som odlats i marken.
  • Markarbeten: Fastighetsägare med förbud mot markarbeten måste följa de krav som anges i besluten.

Det är inte farligt att vistas i trädgårdarna men jorden bör lämnas orörd.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Ge oss feedback så att vi kan göra vår information bättre.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window