Nytt bostadsområde mellan Örtofta station och Väggarp

Fastighetsägaren vill bygga ett nytt bostadsområde med blandad bebyggelse på del av fastigheten Örtofta 21:1 söder om Väggarp. Fullt utbyggt uppskattas området kunna rymma upp emot ca 300–450 bostäder, beroende på täthet.

Området består till största del av jordbruksmark samt mindre skogsdungar som finns i norra och södra delen av området. Söder om området löper en gång- och cykelbana från stationen och vidare västerut längs med Kävlingeån.

Planarbetet påbörjas med ett planprogram då områdets storlek skiljer sig från det utpekade området i översiktsplanen. Det exakta innehållet och omfattningen kan komma att förändras under planarbetet.

Läge och storlek

Planområdet är ca 32 hektar stort och ansluter till Bråån i öst, gamla banvallen i söder, Väggarpsvägen i väster samt bebyggelse och skogsområde i norr.

Karta med alla detaljplaner

Vy över planområdet mot Örtofta sockerbruk.

Området idag

Örtofta–Väggarp bjuder på spännande naturförutsättningar med vatten, skog, åker och äng samt allt från medeltida slottsmiljö, kyrka och vägstrukturer, till bostads-, bruks- och fabriksmiljöer. Här finns också befintlig infrastruktur och goda kommunikationer och inte minst närhet till Eslövs stadsområde och Lund.

Naturvårdsprojekt och tillgängliggörande av Kävlingeån intill Örtofta har genomförts och knyter byarna närmare åmiljöerna. Cykelväg till Kävlinge finns och Lunds kommun planerar för ny cykelväg mellan Stångby och Håstad som kopplar Håstad med Lund. Längs med delar av sträckan till Eslöv finns god cykelkoppling via Ellinge.

Örtofta–Väggarp har under en tid stått still i sin utveckling som boendeort och skulle behöva, och vinna, på ett komplement.

Planens syfte

Planprogrammet ska utreda förutsättningar för ny bebyggelse, formulera övergripande mål och principer för området samt utforma området till en välfungerande helhet innan detaljplaner påbörjas. Området ska innehålla blandad bostadsbebyggelse, främst småhus i form av radhus, kedjehus och villor, parkmiljöer, gång- och cykelvägar samt kommunal service som exempelvis förskola.

Planprocessen

Processen att ta fram ett planprogram innebär att ett förslag kommer att skickas ut på samråd. Samrådet syftar till ett utbyte av information och synpunkter att ta med i det fortsatta arbetet. Efter revidering som görs efter samrådet kan planprogrammet godkännas av kommunens förtroendevalda.

Ett planprogram är ett vägledande dokument och inte juridiskt bindande, därför finns det inte möjlighet att överklaga ett beslut om att godkänna ett planprogram.

Kontakt

Andreas Ask

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Ge oss feedback så att vi kan göra vår information bättre.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of eslov.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close popup window